31.12.12

MONDAY 

Esok tahun baru ? serius ke ni .. hmm .. Apa ada dengan tahun baru . Seperti biasa . Ana tak perlu nak ada azam dan impian baru . Sebab memang selama ini ada ta pernah ada azam dan impian baru pun setiap kali tahun baru . Itu bukan satu kewajipan pun. itu hanya satu matlamat/ target . Jadi impian dan azam itu boleh datang bila-bila masa. Dan once ana ada azam insyallah ana akan pastikan yang azam itu suatu yang ana sendiri mampu lakukannya, bukan hanya azam kosong sahaja.

Sambil melayan lagu MEOR- yang terlintas di fikiran yang baru di beli di KL center semalam,  Ana melihat sekeliling bilik ana yang kelihatan tidak teratur ... ' kenapelah bilik aku bersepah semacam ni, siapalah nak kemaskan kalau bukan diri sendiri' sebab itu lah ana lebih selesa duduk bilik sorang. Ana buat sepah ana kemas. Tadalah ana serabutkan orang lain. Mungkin sudah menjadi kebiasaan, duduk bilik sorang. hmm. Lupa kan pasal bilik .

Ana menjengahkan kepala keluar tingkap bilik.. dari tingkat setinggi ini ,ana boleh lihat banyak benda..Di jalan kenderaan tidak pernah putus, tak kira waktu. Jalan raya tidak pernah sunyi. Air sungai tak berhenti mengalir .. Lampu tak pernah padam.

Diam-diam ini minggu ke 6 ana berpratikal di sini . Di hospital selayang. Banyak yang ana sudah pelajari . Dari tak tahu menjadi mahir . Ana berdoa agar ana terus menjadi pelajar yang cemerlang. Ana bakal bergelar graduasi  tidak lama lagi, ana hanya harap dapat buat parents ana tersenyum kegembiraan, seperti mana mereka tersenyum suatu ketika dulu ..

Tiba-tiba,
berdentum dentum bunyi bunga api di lepaskan.. mungkin bunga api tahun baru ...ana mahu berangan sambil melihat bunga api ...

Selamat tahun baru dunia...

based on true story ..

assalamualaikum ..
 ahad 2 December .

hari ini ana shif malam. selepas ana bangun kul 6:30 untuk pastikan kawan ana yang shif pagi sudah bergerak ke kerja, ana pun tido semulaa.. ahad katakan.. heee. kemudiannya ana terjaga dek suara-suara orang ramai.. rupanya semua dah bangun, ana sahaja yang masih tido ..maklumlah ana tido di rung tamu malam tadi, jadi ramai-ramai bangun mesti lepak di ruang tamu menonton TV sambil makan cekodok, dan ruang tamu harus di bersihkan. ana pun mengangkut segala bantal-bantal ana dan blanket ana ke dalam bilik. ana sambung tidoo ...kemudian ana dikejutkan dengan sistem pesanan ringkas SMS . dari si sepet.. katanya dia mahu pulang ke Kedah , tapi ta tahu tiket jam berapa. ana pun bangun on laptop dan search kan jadual bus nya. kemudian ana cube untuk tidur semula, tetapi gagal...

kenapa ana rasa hari ini ada sesuatu yang penting. ana nak sangat hantar si sepet ke duta. tapi malang nya sepet ke duta bersama akhmal menunggang motor. ana kecewa.. ana nak sangat jumpa sepet sebelum dia balik kedah ..

zohor ..
ana online baca paper. ana masih tertanya-tanya what is the day today.  yah i know is Sunday .  never mind, i will know it later.

ha, tu dia. ana dah jumpa. hari ni hari apa !!


dulu,
ana masih ingat. pada tanggal 2 December 2011 , ana yang masih belajar di puncak alam larikan diri balik ke seremban sebab ana ta tahu, ana segan, ana malu untuk meraikan tarikh itu.. jadi ana rasa kalau ana berada jauh dengannya, ana sudah terlepas untuk meraikannya.. heee ...ana hanya wish melalui sistem pesanan ringkas SMS sahaja. itu pun selepas mati akal macam mana nak wish ...

kini,
2 December 2012 , ana di sini . di rumah sewa ana di selayang . ana tidak lagi melarikan diri. namum, si sepet ini pula yang melarikan diri. balik ke kedah tanpa sempat ana berjumpa. ta mengapa, kali ini  ana harus berani. sebab ini sudah kali kedua . yang dulu ana sudah sia-sia kan ..tapi macam mana ? si sepet nya ngak ada kok ..
ana kuat kan semangat , mencapai talipon bimbit lalu mendail number si sepet * ceh padahal ta ingt pun nombor phone dia. memang dah tersimpan dalam contact.
' aziz , happy birthday '  tu ja yang ana mampu katakan ... ana nak nangis... ana malu sangat-sangat ... walaupun ta nampak muka dia. tapi ana tetap malu ..heeee

btw,


kita ta sebaya .

xoxo, double A

murah rezeki

assalamuilaikum .

sabtu .

hari ini ana cuti. ini adalah cuti pertama ana. esok ana akan kembali bekerja seperti biasa. tapi ana shif malam.  di sebabkan ana cuti ana hantar la kawan-kawan ana yang shif pagi ni .

 6:15 ana sudah hantar kawan-kawan ana. ana kene tunggu buah hati ana yang blik kul 7 lebih. apa ana nak buat ni . ana pun cari parking dan lelap kan mata. tidur-tidur ayam la ana di dalam kereta...

8 sudah ada di rumah..ana balik kemas-kemas rumah uruskan kain baju. nak buat breakfast rumah tada orang nk makan. ana teguk susu HL ana. then ana cari channel di TV. dengan harapan ada cartoon-cartoon yang best pagi-pagi ni ...

akhirnya ana tertidooo ....

11 ana terhidu sesuatu yang sedap.. lapar ..

ana bangun, mandi, dan ana nampak lunch sudah siap. ana pun apa lagi . makan ja la.. heeee
ana antar kawan ana yang shif petang dan ambik kawan ana yang shif pagi ..

3 ana dan kawan-kawan ana ke NSK untuk cari barang dapur yang kehabisan.. ana cuma listkan dan bahagi-bahagi kan tugas cari barang.

5 selesai. ana sampai ja di apartment. buah hati ana call, ' masak kicap dah siap, tunggu bawah. '
bila pula ana oder masak kicap ni ?  .. tape ambik ja la. boleh buat tambah lauk. lagi pun dapat ana rasa masakkan buah hati ana yang sepet ni. heee

hmmm sedaaaap. terima kasih ..

betul orang cakap, bangun awal murah rezeki ... ada dapat ayam masak kicap . heeee
tapi awal ka ana bangun ?? mungkin awal bagi ana kot.

xoxo, ana suka kicap . heeee

semester 6

assalamuilaikum ,
 ok, ana sudah bermula semester 6 ana.. hmm . macam- macam perasaan yang ada . ana harus kuat . ada ada 3 shif untuk kali ini . ana akan jadi junior staff nurse tak lama lagi . yeahh !

ana cerita kemudian lagi . ana nak siap-siap untuk p kerja .


xoxo. double A

satu sudah .

according to this post
# link 
ada benda yang ana ta dapat lakukan lagi . one of that is solat berjemaah di surau .

7 hari cuti semester

assalamualaikum , today is Thursday .

will im waiting my sepet bangun tido and text me, let me update some activity during my semester break yang cuma seminggu ni ja.

cuti sem ana menjadi lebih awesome bila , apa yang ana idamkan nak buat sepanjang cuti sem ni hampir terlaksana dan some extra bonus !! yeahh

first in first, even ana ada sedikit problem masa nak balik mersing tapi dengan semangat yang kuat dan bantuan my sepet , ana berjaya jugak untuk balik ke mersing .  * ana kene tinggal dengan bus . = ='

WELL , is not a big problem. rite ? ana kan kuat . hahahhaa ..~~~

so we start with number one to so on, heee .
________________________________________________________
 nak ke dentist , dental checkup . done . siap bawa adik2 sekali untuk dental check up .
 nak bergelak ketawa dengan adik-adik ana dan bawak mereka melakukan sesuatu yang seronok. done .
 nak berresling dengan adik-adik ana, dan baby ...
 nak tido depan TV bergolek-golek ramai-ramai . done. ibu dan ayah pun siap join. seronoknya.
 nak p dating dengan best friend ana , done. ana teman dia p klinik ja, sorry sebab ana asyik malas nak p jalan-jalan tempat lain.
 nak merumput kt mini taman ibu depan rumah tu , done. ana bangun seawal pagi untuk buat itu.
 nak ikut ibu ana ke kelas agama nya setiap hari rabu .
 nak kemas rumah, basuh kapet, dan setiap ruang yang bersepah . done .
 nak masak laksa Johor, which is my Favorited . done .


my extra,
my father just back from fishing , so he got a lot of fish . wonderful . hari-hari ada dapat makan ikan fresh . kat puncak alam ana makan telur or ayam ja .
my grandmother was here, at my home .
so dapat bergossip, dapat dengar cerita ceriti .. is was great ..

yang ana tadapat buat lagi ,
insyallah ana akan buat yang ini juga .
nak p solat jemaah di surau ,
nak p jogging dengn adik-adik ana.







my father ,
bersama sebahagian dari hasil mancing nya..



having a dinner with my adik-adik . 
im fat ? seriously .



my laksa ! nyum nyum.. jemput makan (:
ilovit .



baby . orang nak main game dia sibuk ganggu ..  tepi tepi tepi .!!



ok, my sepet already text me . but he went to putrajaya. never mind , i have to ready the lunch .
ana ada lagi hari ini dan esok untuk ana menikmati mersing, sebelum ana balik pada hari sabtu ni .. i will plan something awesome today .

xoxo, double A 

1 Muharam

awal tahun :
; segala puji bagi Allah, Allah SWT yang memelihara dan mentadbir sekalian alam. Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad dan keluarga baginda serta sahabatnya. Ya Allah, sesungguhnya pada tahun ini aku melalukan larangan -Mu tetapi aku belum bertaubat sedangkan Engkau tidak reda dan melupai perkara itu. Engkau menangguhkan azab-Mu yang ditetapkan kepadaku. Engkau memrintahkan supaya aku bertaubat. Sesuhgguhnya pada hari ini aku memohon keampunan daripada Engkau, ampunilah aku. Dan apa yang aku lakukan pada tahun ini yang Engkau redai dan Engkau janjikan pahala, maka aku memohonnya daripada Engkau, Ya Allah ya karim, ya Zal Jalal Iwal Ikram. Terimalah permohonanku ini dan janganlah Engkau hampakan harapanku terhadap-Mu ya Karim. Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad dan keluarga baginda juga sahabatnya. Segala puji bagi Allah, Allah SWT yang memelihara dan mentadbir sekalian alam. 

akhir tahun :
; Segala puji bagi Allah, Allah SWT yang memelihara dan mentadbir sekalian alam. Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad dan keluarga serta sahabatnya. Ya Allah, Engkaulah yang kekel abadi untuk selama-lamanya. Demi kelebihan-Mu yang maha Agung dan kemurahan-Mu yang melimpah, sesungguhnya pada tahun baru ini aku memohon daripada Engkau perlindungan daripada syaitan yang direjam, pengikutnya, tenteranya, dan penolongnya dan aku memohon pelindungan daripada nafsu amarah yang sentiasa mendorong ke arah kejahatan dan melalaikan aku daripada perkara yang tidak berfaedah daripada mendekatkan diri kepada Engkau. Selawar dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya serta para sahabatnya. Segala puji bagi Allah, Allah SWT yang memelihara dan mentadbir sekalian alam. 

Ibnu Abbas berkata : sesiapa yang membaca doa ini pada 1 Muharam, Allah mewakilkan dua malaikat memeliharanya pada tahun itu .


salam 1 Muharam .
xoxo , double A

i getting hurt day by day

This is not the rite way to protect your self . you may safe your self, but people getting hurt by you. Yes. something we have to be selfish . but please think about what you exactly do. Its is the best way, don't be so mean. 

Why you choosing this way?
Running the fact ? 

There are another way to solve it positively. 

The true is you scare to face the reality . That it .

good night . 


xoxo. double A

result

salam ,

semalam result fnal exam semester 5 dah pun keluar . pehhh , aku punya cuak jangan cakap laa. mula-mula dah nak tido ingat nak nengok esok pagi nya. tapi ta jadi . dengar budak bilik sebelah jerit-jerit dapat dean list .  BANGUN !! ta boleh jadi nie.. kene nengok jugak . ok, aziz, jom kita nengok result sama-sama .


alhamdulilah . di luar jangkaan . ku sangkakan naik sikit, tapi rezeki Allah , naik banyak . lalu aku bersujud syukur .

aku terharu bila dapat berikan berita gembira kepada keluarga . heeee, selalu angah je yang bagi berita gembira kat keluarga, bangga kan ibu ayah sampai depa senyum ke telinga.. kali ni aku pula . PUAS . heeee

dan, ayat ibu sama ja macam masa aku dapat keputusan SPM dulu ..

' dah hujung-hujung baru nak sedar diri , cube dari awal sedar diri tiap-tiap sem ibu senyum lebar bukan senyum sikit. tu la berangan bercinta ja tau '

: aku hanya mampu ketawa...

tahniah kepada kawan-kawan yang lain juga. aziz, thanks sebab teman lagi untuk sat-sat genting kali ni !


final exam datang lagi .. * sebut macam tora datang lagi .. haha

selamat maju jaya untuk semua pelajar yang sedang menduduki peperikasaan akhir semester ..

semester ni untuk final aku ada 4 paper . mula khamis ni , 4/sepuloh ... wahh, cuak nya . ceh macam sebelum ni ta penah periksa ja kan.. hmm, kali ni lain . aku harap pointer aku dapat naik dan yang penting lulus semua subject dengan cemerlang nya. AMIN .. sebab kalau kantoi sem ni aku ta dapat p precepter . susah lagi menyerabutkan dan panjang lebar urusan nya nanti . jadi kne bertungkus lumus untuk berjaya. Insyallah ...

prince..

spoil ! aku si peminat laksa . dengan muka comel mamai-mamai aku p turun cafe semata mata nak makan laksa . time beli tu aku dah dapat bau yang laksa tu masin . hidung si pencinta laksa memang hebat. namun apa kan daya. nafsu . aku pun beli jugak. bawak balik. sekali makan. pergghhh . kuah tu macam di per buat dari ikan masin siot punya tukang masak . aku rasa nak p kt tukang masak tu cakap sila makan laksa ni sampai habis, hirup sekali . aku belanja. memang ta boleh terima dek tekak langsung laksa nya. of, fine . lepas ni aku ta nak beli laksa kt kedai tu lagi . tpi macam mana, cuma kedai tu ja yang ada jual laksa . arghh . ta kira. lepas ni aku nk tukar selera ke mee kari pula. dah kecik ati dengan laksa.

sedih ! cita-cita aku nak ikut p melawat tapak program kt muar hancur berkecai . apabila nama aku ta naik untuk p sekali .. penat aku apply nk p . ceh ! sedih yang teramat . aku dah nekad memang weeknd ni nk balik muar. aku dah berbulan bulan ta jumpa darah daging aku , keturunan aku .. haihh . hancur semua nya . sebab kan bajet ta cukup la aku nk ikut melalui ni. kalau ta da la aku nk gedik-gedik p ikut pun . lagi pun aku  AJK yang ta penting pun .. arghh .. hmm. nampak nya aku kene korek segala duit syiling aku untuk beli tiket balik kampung jugak . stresss ..

tengah korek korek duit syiling , hp aku berbunyi . tah siapa pula yang call ni . dah la aku tengah feeling sedih ni . nasib laa orang tu kne marah dengan aku ... 

ouhh, tidak . dia ialah prince ! NO .. ta boleh marah , cepat buat suara comel .. haha 

ok, sekarang hati  aku dah berbunga-bunga ..

boleh la sambung cari duit syiling . heee. eyhh . bukan esok ada test ke ? ya laa . aku harus belajar ni .. assalamualaikum ....

Sabarlah

assalamuilaikum ..
jumaat penghulu segala hari ..

semalam

aku ada post sesuatu kt fb , post itu berbentuk pertanyaan . malang nya tiada siapa pun yang membalas post itu . of course la aku heran sangat , sedang kan masa aku post tu rasa nya ada ja orang  ' seen ' mungkin meraka tidak tahu mengenai hal itu. so meraka pun buat dek dengan pertanyaan aku . atau mereka sebenarnya ada masalah untuk menjawab pertanyaan aku ? ...

hmm. think positive .

dan semalam aku terserempak dengan beberapa orang sahabat ku yang kelihatan nya dengan penuh dengan masalah . kesian aku nengok mereka ni .. konon nya kami plan nak pergi menenangkan fikiran . namun hasrat itu terbatal. mungkin duduk di bilik dan munasabah diri meminta bantuan dari Yang Maha Pemurah itu adalah jalan yang lebih baik ..

hari ini .

belas ehsan seorang yang bernama sahabat , dia menceritakan hal mengenai pertanyaan aku semalam . * yang aku post kat fb tu .. no wonder laa tada siapa pun yang jawap pertanyaan aku semalam .

wahai sahabatku , sesungguhnya kami telah memilih kau sebagai ketua kami . maka laksanakanlah tugas itu. kami sebagai 'follower' macam mana sekali pun kami tetap akan mematuhi arahan seorang ketua, dan bersabar lah dengan setiap ujian yang dituruni ke atas diri kamu .. insyallah semua nya akan berjalan dengan lancar.


“Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat seksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya…” (Al-Baqarah: 286)

http://akhmohd777.wordpress.com/2010/10/12/saudara-sesungguhnya-allah-itu-dekat/

* cerita ini berkaitan ..

tahniah

assalamualaikum ...


congratulation to my cousin kak ain nadia binti zabidi .. heee ..dah abis pun ijazah dia.. Konvo pada 21/09/2012 ari tu yang di adakan di Dewan Tuanku Syed Putra  ..graduation USM

* semua ni aku dapat dari fb mak dik .sebab aku bukan p pun. sekadar nengok dari fb pun dah tumpang bangga

taniah kak nadia ..

jangan salah paham . yang montel kt belakang tu bukan boypren dia pun ! sebab tu pun cousin kak nadia. tu abang aku lah ! hahaha . jangan heran kalau nampak abang aku, sebab dia memang kerja kat urata dah la ni. tu la yamg boleh p konvo kt USM sana nuu..


lepas ni siapa punya konvo pula ??

semua senior-senior uitm aku sibuk dok post tarikh konvo dorang .
JELES tau tak ! ceh . btw, taniah kat semua yang berjaya ..

hmm. nak check la mana la tau aku pun di jemput hadir ke konvo u'olls tuu . haha * muka mengharap ni ..

tiba-tiba dapat SMS : ui, angah konvo bulan sebelas ni . boleh la angah upah ajie jdi angah punya photographer ..
--' .... kan . aku dah cakap mesti ada invitation istimewa punya untuk aku .. haha.. *perasan gila ..

angah pun nak konvo dah ? hmm. ni lagi la harus JELES ni.. taniahhh !

jangan gado , tahun depan den punya giliran pula .. Insyallah .. Amin ..!

Jumaat

Hari terakhir aku pratikal sebelum aku berfinal . minggu depan study week . lepas tu final. insyallah, hari ni aku akan buat segala procedure yang membolehkan aku untuk dapat cross . amin ...

Dakwah

menjadi pendakwah itu berat tugas nya, besar cabarannya. namum , besar pahala nya apabila kita menyeru orang lain ke arah kebaikan .

jangan lah pernah berputus asa untuk terus berdakwah walau sebesar mana pun dugaan yang kita hadapi cabaran dalam berdakwah ..

"Sesungguhnya bersama-sama kesukaran itu ada kesenangan." (an-Nasyrah: 5-6)






aktiviti sabtu

sabtu ,

cuti di gunakan sebaik nya . aku tido sepanjang hari . dah bangun pun paksa diri untuk tido lagi . sehingga lah aku di kejut untuk bangun makan . turun makan, aku beli surat khabar . aku baca setiap perkataan yang ada dalam surat khabar sampai petang. aku main facebook . sekarang aku lapar ...... aku lapar sangat .. azan isyak sudah berkumandang . aku nak pergi solat .

semoga apa yang aku rancang hari ini untuk esok akan berjalan lancar . amin

sekian .

Pengaruh wanita dalam kehidupan lelaki

http://drmaza.com/home/?p=1350

Rezeki

salam jumaat .

aku student nurse semester 5 yang masih belum dapat penuh kan buku cross aku even dengan cross yang remeh temeh . hari ni rezeki aku, banyak procedure yang aku dapat buat untuk memenuhi cross yang kosong-kosong itu .. alhamdulilah ..

balik pratikal, aku di belanja oleh makcik yang jual air kt depan hospital tu .. dy bgi aku 3 bungkus kuih-muih yang di jual nya. kata nya ' makcik nak tutup kedai da ni , ambik lah nie.. makan sama-sama ' . terima kasih makcik, semoga Allah murah kan lagi rezeki buat makcik . aku pun mengagihkan kuih. 1 untuk encik pemandu bus * fauzi kot nama dy . satu untuk budak-budak yang duduk depan lagi satu untuk budak2 yang duduk belakang . Alhamdulilah, rezeki yang sikit itu dapat di kongsi bersama.

sekian (:

Apa tujuan hidup ?

hari ni aku terlepas bus untuk pergi pratikal walhal aku masih sempat untuk kejar bus tu .. aku pilih untuk terus tidor .
aku berfikir, alasan apakah yang harus aku bgi sebab tak datang pratikal ? hmmm .. pening ..malas nak pikir dah ..

hari-hari aku buat benda yang sama, biar hari ni aku berehat ...

biar aku memunasabahkan diri aku hari ni ..

http://www.iluvislam.com/tazkirah/nasihat/4455--apa-tujuan-hidup-kita.html

salam aidilfitri .1433H



salam aidilfitri buat semua .

selamat hari raya maaf zahir batin . jemputlah datang rumah ..kepada pemberi duit raya sekalian . terima kasih le bebanyak . syukur, rezeki masih tertulis untuk si ajie nie.. hee. tau depan bagi lagi ye ..kepada sedara-mara, jiran-jiran, kawan-kawan, cikgu-cikgu yang minta maaf sebab ta sempat nak berkunjung ke rumah kalian semuanya. al maklum lah, cuti singkat. heee. insyallah . kalau ada masa nanti jumpa di lain kali ..

kata-kata

Orang akan menilai kita melalui pakaian kita, dan pakaian kita ini menzahirkan siapa kita. Saya mahu dikenali sebagai seorang wanita muslim. (Wardina,2011)


si ajie betul-betul tertarik dengan kata-kata wanita bernama Wardina ini ...lalu terdetik di hati , hai bila laa nak macam ni .. heeee

Perjalanan Ramadhan

Salam Ramadan ... pejam celik sekejap je bulan puasa dah sampai ke 10 Ramadan yang terakhir ..macam mana dengan puasa kita ? macam mana dengan amal ibadah kita, macam mana dengan Al-Quran kita ? sudah khatam ka ? .... 

ramadan kali ini , si ajie berpeluang untuk berpuasa di merata tempat . sesutau yang tidak pernah terlitas pun bahawa angan-angan selama ini itu akan tercapai .. selama ini si ajie pernah berangan-angan untuk berpuasa di merata-rata tempat dengan tujuan merasa berbuka dan  tarawih di merata tempat. Alhamdulilah , kali ini si ajie di beri kesempatan unutk itu ..



bermula di 

Ulu Kinta, Perak ..ini sebab pratikal kt sana HBUK
Ipoh, Perak.. di rumah pakcik sedara -busu. alang-alang kt perak 
Alor Setar, Kedah. rumah makcik-saja melawat makcik di sana ..
Sungai Petani, Kedah. melawat abang si ajie yang bekerja di sana ..
Puncak Alam, Selangor. ni memang laa. sebab beljar sini ..
Bandaraya Bersejarah, Melaka..sebab melawat akak yg sedang belajar di sana..
Mersing, Johor .. yeah , balik puasa kt rumah. kegembiraan yang sangat . syukur ..
Batu Pahat, Johor.. balik kampung berjalan .. dapat rasa berpuasa di sini ..

sekarang, 
alhamdulilah .. teruskan berpuasa
 di Puncak Alam sambil berulang alik dari Kuala Kubu Bharu  ..

penutup 
mungkin di kampung, Muar Johor ..Insyallah ..





its true

hai ,
let me tell you what i feel now .
I was afraid to lose you . seriously.


dan, ta sabar nak upload gambar KI satu kt blog .. hah . wait naaaa ~~ 

its not a joke , its real


yesterday, i thought it was a joke when he said that : i will away from you .

but today , its come true .

and it will last forever ?

could i standing by my own without him , after a long journey ?

..please give me a strength ..
pleaseeee ..

si kekok dengan wedges nya

hai Monday (:

hari ni , si ajie telah menyahut cabaran dari seorang rakan. rakan yang telah lama di lupakan . namum dia tetap rakan .

apakah cabaran nya ??

pertama kali dalam sejarah .
sepanjang si ajie bergelar mahasiswa,  si ajie ke kelas hanya dengan memakai sneakers kadang-kadang sport shoes bila perlu .
tapi hari ini , si ajie telah menyahut cabaran rakannya dengan memakai kasut wedges. serius , ini bukan cerita bohong , si sjie memang ta pernah berkasut tinggi mahu pun ber wedges .

selama ini kasut si ajie hanya lah sneakers dan sandal sahaja . dari zaman sekolah hingga lah sekarang, ya bunyi nya mcam pelik . tapi itu lah kenyataannya . dan wedges yang si ajie pakai ke kelas tdi pun ikhsan dari kakak si ajie . dia bagi pinjam kasut tu untuk si ajie ke dinner, sebab dia marah kalau ke dinner pakai sneakers.

dengan rasa berat hati nya si ajie pun memakai lah wedges tu ke kelas dah mengharui hari isnin  ..

' wani, jalan dulu. jangan tunggu aku . Jumpa di kelas ! '

si ajie berasa seperti kanak-kanak yang baru belajar berjalan .. selangkah demi selangkah ... arghhh , lambat nya, rasa macam ta bergerak ja . haihhh ..

turun tangga pun lambat , semua nya jadi lambat .

kelas ... selamat sampai , lega .


antara ayat ayat cinta yang msuk ke telinga si ajie :

'semua nengok ! ajie pakai wedges !! ' * timah jerit kuat2 di public !

:arrrrr , jangan laaa . malu ... * woo , maluu nyaa .. rasa mcam tuu nak jalan macam itik jaa ..


'eyhh , pakai kasut nie ? , tinggi nya. heee ..'
: ha, kan . dah ta boleh main kepala saya lagi dah . ta sampai kan ..


'ajie dah boleh join geng kita. nengok kasut dia '
: ha, sebab kasut baru boleh join ? keji !


'ko jalan lebih tegak pakai kasut ni '
: memang la , nak cover. kang tergolek maluu la..

.........


seksa nya pakai kasut wedges tu ke kelas . sampai ke malam rasa lenguh kaki nie. si ajie ta paham macam mana orang lain tu boleh pakai heels even wedges untuk berjalan lama lama ..arggg .. semua ituu memenatkan !

kembali kepada asal , sneakers .

terima kasih kepada rakan yg mencabar , memberikan si ajie pengalaman baru ..



sneakers i w'll never leave you again . i love you !



Buku

hai ,
today is sunday . tomowwor is monday . ohhh! ta suka ..

malam semalam , si ajie berskype. melepaskan rindu yang tak di ungkap. sambil berskype, si dia bercerita kan tentang bahan bacaan yang di beli nya .. sebuah buku bertajuk : Bogel Menuju Tuhan , by Zahiril Adzim. tajuk nya sahaja sudah cukup menarik . apatah lagi kulit muka buku nya. pada awal nya si ajie tidak mengenali siapakah penulis buku itu . Zahiril Adzim ? namum dengan adanya kemudahan google , si ajie pun meng search . heee .

" alaa, yg dalam cerita 'tolong aweku pontianak tu la. kan awak yg suruh sy nengok cerita tuu" 


si ajie memang ta tau sangat pasal artis nie ..


dan akhirnya dah kenal dahh siapa penulis tuu . laa, yang dalam cerita paan dan paiz tuu .. heeee .. comel comel ..

setelah meng google, terjumpa la blog Zahiril Adzim nie.. baca punya baca. wahh , best nye blog dia. simple but nice. si ajie sangat tertarik dengan blog dia.. pada si ajie blog dia best !

lalu ada lah yang berkata ' yelaa blog sy ta best macam blog dia ' hee, blog awak pun best laa . cume sy jarang jarang baca blog awak ja. HAHA..padan muka .


tiba-tiba teringin pula nak baca buku Bogel Menuju Tuhan tu , awak , boleh kongsi buku tu dengan saya ta ??



Maaf --'

wahai blog sang buaya , si ajie minta maaf teramat sangat , sebab tidak berkesempatan untuk mengupdate sesuatu .. im out off mood . lagi lagi lepas ada sorang ni buat taik depan si ajie .

arggh , dah malas nak layan siapa siapa lagi lepas nie..

cume apa yang boleh si ajie cakap sekarang ni si ajie betul betul stress , atau kata lain dia ialah tertekan . sebelum ni si ajie ta pernah tertekan macam nie.. dan hampir menangis , semakin lama semakin lemah pula si ajie nie.. sebearnya mungkin rindu kan keluarga ..




yeahh  , baru je sebut pasal family dah depa call , mesti depa pun rindu si ajie .. bai, nak sembang dengan depa . ini dapat melegakan hati ..

ilove my family !

blog ber update

Hai , 

sekian lama si ajie meninggal kan blog ini , insyallah lepas nie si ajie akan mengupdate blog dia. mungkin . haha . sejujurnya, bukan lah niat nak tinggal kan blog ini dengan sengaja , cuma sebab tugasan yang banyak dan masa yang terhad menyebab kan si ajie terpaksa meniggalkan blog ini untuk seketika . tugasan apa kah ?? jeng jeng jeng , cehh . yang tu nanti si ajie akan cerita sikit laa . hee, segan nya .cehh!


ok, cerita lain nya . si ajie ada kehidupan baru , rumah baru , bilik baru , roommate baru, housemate baru . ha, buah hati ja ta baru .. haha .. tau si busukk tuu , mesti dia sedih nanti .. heee . ta! ni main main ja ..

sekarang ini si ajie berada di semester lima , hmm , dan  saya budak final year . bangga sikit..

ok, cerita pasal rumah baru , si ajie duduk di tinggal lapan . oi mak kau , tinggi gila kau duduk ajie, tada tinggi lagi ka ? ta da ! duk tinggi-tinggi  baru rasa mcam senior2 sikit . dulu kami nak p menuntut ilmu dengan senior2 p cari umah depa semua tinggi-tinggi seram ja nak p. la ni si ajie pulaa menapak kat atas sama. atas rumah si ajie dah tada rumah lagi, so kalau still dengar orang lari-lari , orang tarik tarik kerusi tu , ceq ta tau nak habaq apa laa  . haha ..

roommate si ajie bukan budak sama course dengan si ajie . its ok, dah biasa dah dari sem sebelum ni lagi, selalu roommate mesti bukan budak course sendiri .. so all is well .

hopefully semester dapat enjoy as a campus student , sebab sem depan dah dok pratikal laa. ulang alik p hospital dan sem depan insyallah dah mula berdikari dok umah sewa. insyallah ..

gamabar ? ok, nanti kalau ada masa si ajie upload gambaq naaa .

heee, niteeee (:

misi satu done !

yah, salah satu misi cuti semester dah terlaksana . yaa, sat sat akhir bru terlaksana . lepas ni boleh senyum dengan besar nya. haha . *riak itu ta bagus . hee. ok, senyum kecik sikit. 

(:

Tidorku Terganggu /./

Hai ,
 sekian lama si ajie ta tido malam . ta boleh jadi nie. nanti kene penyakit lain pula. jadi , kita kene cari jalan macam mana nak tido . sekarang baru pukul 9 malam , memang la ta ngantok . tapi mcam mana sekali pun malam nie kene tido . jadi cara nya ??


apa kata kita g jogging , ta pun g main bola . nanti mesti penat mesti boleh tido ..


lalu si ajie pun pergi lah beraktiviti untuk memenatkan badan .

jam 11:30 malam, balik mandi . nengok tv . Men In Black  tv3 , alamak dah terlepas. setengah jam je lagi . tape, sempat lagi ni. Diva movie pula mula awal hari nie. kul 2:30 dah abis. jadinya lepas cerita tu tamat dah mula penat dan sedikit mengantok. kemas-kemas rumah sikit siap-siap. Ok, Insyallah malam ni mesti boleh tido dengan lena (:      lagi lagi lepas dapat bersms dengan princes . heee . *gatai !


mulaa tidoo , si ajie ta ingat jam berapa . rasanya around 3:15 kot .


tiba-tiba .


cerita kawanku (:

: Assalamualaikum...

: Waalaikummusalam .. ha dah balik pun , untung lah orang ada pakwe ...

: hee, eh biasa ja lah . ala korang pun ada abang sayang kan . haha . nahh , ni makanan korang pesan tdi .

: berapa ni , nanti kami bayar .

: hmm, ta tauu berapa. ta pe ambik ja laa. heee . konon konon aku belanja .

: serius, ha, terima kasih le bebanyak !

______________________________________________________________________

: ha, nadia. dah balik pun kau . ingat kan overnite tak balik rumah malam nie.

: eyh, balik la. kan kalau aku ta balik aku bagi tau. arghh , penat nya !

: penat ? abis duit memang lah penat . kali ni berapa banyak duit kau habis kt pakwe kau ?

: eyhh , hee. apa pulaa. mana ada aku abis duit dekat dia. aku belanja dri sendiri lah .. 

: kau tipu aku , selama ni aku perhatikan je kau . memang setiap kali kau keluar dengan dia kau yang akan berabis duit . dia tu dah macam mempergunakan kau je .

: ha, mana tau ni . haha. tak laa, bukan macam tu. kali ni dia susah mungkin aku tolong. esok lusa mungkin aku pulaa.aku cuma tolong menolong ja .mana ada dia mempergunakan aku, tak mungkin lah .

: aku perasan, segala kemewahan kau beri kat dia. apa je yang budak tu ta dapat. buat cerita sedih sikit mesti kau tolong.dalam apa2 hal pun semua kau dulu kan budak tu juga. kau ni dah mcam bank dia ja aku nengok . aku tau kau bab duit memang ta kedekut, memang kau mewah. tapi ini macam dah berlebihan sangat .

: la, betul laa. aku mana ada bagi dia duit pun . aku cuma tolong je. lagi pun bukan dia sorang aku tolong. orang lain pun aku ada tolong juga kan . so jangan risau, aku adil dan skasama. ada rezeki lebih jadi kongi la bersama. haha.

: aku ta cakap kau bagi dia duti , tapi kau mewah kan dia. aku takot nanti last kau yang tertonggeng abis duit, dia nya tah kemana. aku tau kau dengan duit ta da masalah sangat. cuma jangan boros pada yang tak sepatut nya ja. aku ingatkan ja.

: ok cikpuan. terima kasih ye ingat kan aku . 

: sama, ingat lepes ni berjaga jaga sikit belanja duit tu .


: yap! i will . Insyallah .

lalu datang lah si nadia kepada si ajie untuk meminta nasihat bagaimana nak mengawal diri dari bebelanja lebih untuk pakwe dia. 


gila ! asal datang tanye kat aku lah wey. aku pun ta tau nak ajar kau apa !


jadi dengan tanpa selindung selendang nya, si ajie pun cakap : nadia, aku bukan ta nak tolong cuma aku ta tau je nak nasihat macam mana.


haha .


senang ja sebenarnya , kalau kau tanaK tinggal kan dia. kau jangan bawak duit time keluar dengan dia. cakap la kad bank hilang. ta pun jangan keluar dengan dia. cakap tada duit ka. ta pun selalu lah tertinggal duit dan minta kat dia. ta pun kau buat list perbelanjaan.TAPI, tu dah macam kejap sangat, kau kira macam balas dendam guna duit dia balik. kawal diri dengan kau berkira la sikir dengan dia. cakap gilir gilir laaa.  ta pun kau pikir sendiri. sebab aku ta dapat nak pikir.aku ngantok nak tido. esok nak bangun awal nak pergi AMSO!



haha,

eyh , lelaki tu tada perasaan malu ke dok kikis duit nadia tu ? hmm. ka itu anak ikan babydoll dia. haha ! serabai .

nadia bukan nama sebenar . supaya ta mengaib kan orang . ha boleh ta mcam tu . heee.

xoxo , kalau lekaki berbelanja lebih untuk perempuan best lah ! heeee

Anak Mersing , mari turut serta !

This Saturday 19 May Anak Mersing have create an event that i like it very much , it was interesting .  AMSO vol. 1 . and i hve been invited ! seronok nya . * ceh padahal semua anak Mersing di jemput .



what is AMSO ?


 Anak Mersing Street Outing . yeahh . it was a Outing Photography.I think its gonna be very amazing ! i just can't wait to join. but , the event start early in the morning, boleh ke si ajie ni bangun awal ? gaga , mesti lah boleh sebab si ajie kan ta tido dah sekarang nie. heee InsyAllah .

jadi , siapa anak Mersing , mari lah join event ni . ceh macam pgram sendiri pula nak ajak orang lain join . ta saya berniat baik nak tolong penganjur . heee . 

sedikit detail tentang pgram ini .


Tempat : Sekitar bandar Mersing
Tempat berkumpul : Dataran Pulau
Masa Berkumpul : 6.30 pagi untuk ambil gambar matahari terbit)
Bayaran : PERCUMA

Objektif:

1) Merakamkan panorama Mersing tidak kira permandangan, manusia, binatang, tumbuhan, aktiviti setempat, ekonomi malah apa saja yang menggambarkan identiti Mersing.

2) Dapat menyimpan kenangan gambar Mersing untuk dikongsi bersama generasi akan datang.

Syarat:

1) Mempunyai kamera tidak kira DSLR, compact atau mobile
2) Minat dalam fotografi



baca tu, syarat nya pun senang je, tiada bayaran di kene kan . So semua nya bebas . Apa tunggu lagi, Anak Mersing mari lah !

semalaman si ajie

hai,
hm dah lama ta rasa macam ni . seharian si ajie ta tido . lepas abis dating bersama internet , jam menunjukkan 2: 30 pagi . apa yang si ajie buat lama lama depan laptop ? banyak yang boleh di buat ! hahha .. jangan tanya lagi, tpi semua nya dibawah pengawasan orang dewasa . ya saya gadis yang berumur 20 tahun dan masih di bawah pengawasan orang dewasa . seronoknya ! macam anak manja *ceh , sumpah perasan .

Tutup laptop, dan terus menuju ke television pulaa ! time for Diva Movie . ni kerja si ajie tiap malam . Diva Movie selalu yang akan bermula around 2-3 pagi . So masih awal lagi untuk si ajie melayan movie itu . Si ajie ada satu tabiat, ta suka nengok awal cerita, nanti suka nak membebel sebab ta paham, dan awal cerita tu menbuatkan si ajie ta suka dengan ending yang kadang kadang mcam taik ! so kalau nengok separuh cerita jadi macam teruja sangat nak tau cerita pasal apa, apa jadi . semua tu penting bagi menghayati cerita, bagi si ajie la !

antara Diva Movie yang sudah di tonton .
1. The Donner
2. 3 Weeks 3 kid's
3. House Under Siege
4. Wisegal
5. And Baby Will Fall

movie berakhir jam 4:30 pagi . mata si ajie sudah mengantuk . tiba-tiba , macam lapar pula . mari kita cari sesuatu sebagai ngonyil ngonyil . ok, jumpa HL chocolate. oh, my Favorited . hmm, sedap nya .. lagi apa nak buat nie , ngantok tapi takot nak tido . sebab dah tinggal sorang,takot nak tido . ha, itu tabiat buruk lagi satu . nengok talipun . tiada apaapa , jadi siapa nak tido kan . macam mana nie . apa kata kita ta yah tido nak .

dari satu cerita ke satu cerita si ajie nengok . sampai laa , ting~ ting~ ting~ ting~ ting~ ting~, bunyi macam ?? .. bunyi alarm . omg , alarm dah berbunyi sekali pandang jam rupa nya dah 5 setengah . si ajie masih tak tido , membazir masa dengan hiburan dunia . Ya Allah , Sesungguhnya aku telah membazirkan waktu malam ku dengan perkara yang sia sia .

si ajie bangun perlahan, menuju ke tandas, mengambil wuduk . lalu menunaikan kewajipan, sehingga azan subuh . haa~~ , lega, sekurang kurang yang ada faedah di sebalik si ajie ta tido malam nie. lepas subuh, tiba tiba mata basah, air mengalir macam menangis . NO! ini pertanda bahaya , selalu nya mata si ajie akan mata berair seperti menangis bila dia berasa penat yang sangat penat . harus tido ini walaupun sekejap .

sedaya upaya cuba untuk tidur, namum tidak berjaya .badan mula rasa tidak selesa. akhirnya si ajie di serang sejenis penyakit yang rasa nya hampir majoriti manusia di muka bumi ini pernah dapat . Ya, si ajie deman dan kawan kwan nya ! sesungguh nya ini semua ujian dari Yang Maha Kuasa , si ajie terima .

jadi nya sekarang ni si ajie berkeadaan seperti orang berpatang , sentiasa bersweater dan berstoking ! . semoga cepat la si ajie sembuh dari demam ini .


semoga berjaya budak-budak intersesi !

14/5/2012
maka dengan ini bermula lah final exam pagi kawan-kawan si ajie yang ambil intersesi . selamat berjaya ya kawan-kawan . Sesungguhnya sangat besar pengorbahan kalian . kami sedang bercuti seronok, kalian pula berjihad demi masa depan, terpaksa korban kan masa, wang ringgit, dan lain lain semata mata ingin menyelesaikan hutang yang datang tanpa di undang . kalian di beri peluang melalui intersesi ni , jadi jangan sia kan dan jangan biarkan pisang berbuah dua kali .  biar lah semua nya berbaloi dan menggembirakan . ta kira di mana jua kalian berada di semenanjung atau pun di Sabah Sarawak , kami sentiasa mendoakan yang terbaik buat kalian . usaha lah selagi mampu, berdaya dan ada waktu . jangan lah sia kan peluang ini .


Sesudah berusaha, maka bertawakal lah dengan berdoa . semoga segala akan di permudah kan oleh-Nya.
sengguhnya keluarga kalian amat menanti kepulangn kalian dan pulang lah ke pangkuan keluarga dengan gembira (:

selamat pulang kembali ke semenanjung M'sia kepada kawan-kawan yang intersesi di Sarawak .

selamat menikmati cuti semester ! , bru nak rasa cuti kan nanti ? so ada lah dalam 3 minggu korng punya cuti sem, lama la tu . ala nanti kalau bagi lama lama pun msti korng tatau nak buat apa kan. haha.

good luck for ur exam !
do it well (:
big smile for aina ajie

Lelaki Matang


sedang aku ber facebook-ing , aku ter baca satu post dari encik nash . perempuan suka lelaki matang . dan post ini sangat menarik aku untuk follow. 


betul ke ?


adakah anda perempuan yang suka akan lelaki matang ?
atau 
adakah anda lelaki yang matang ?

sebenarnya apa itu lelaki matang ? macam mana agaknya lelaki matang dalam pikiran korang ? 
lelaki yang dah berusia . yang berambut putih. yang gagah perkasa(sasa badan ketul ketul) . yang bermisai.  yang sudah berkahwin . yang serba mewah . yang luas pengetahuan . yang bijak buat keputusan  dan lain-lain ..


lelaki matang pada pandangan aku ?? 

aku tatau ... sebab aku bukan lelaki . busuk ta jawapan aku .haha . busuk lagi mulut kau yang baru bangun tido tu , ta rosok gigi cuma guna mouth spray perisa ginger beli kt guardian ! 

ok lah, biar aku beri sedikit pandangan tentang lelaki matang ni ..
hmm, macam mana nak mula kan ... 

 untuk aku , lelaki matang itu tidak panas baran , berdikari  , bijak membuat keputusan, tidak berat mulut , pandai sesuai kan diri dgn situasi , komitmen pd tanggungjawab , cool, tidak menyerabutkan/merimaskan . dan lain lain tak pikir lagi .
sekian . haha ..


lelaki di kurniakan 9 akal , jadi mereka lebih pandai untuk menilai sama ada mereka matang ataupun tidak . mungkin 
berbanding wanita .
wanita dikurniakan 1 akal , 9 nafsu . jadi bila dia suka mengomel pasal lelaki dia , mungkin lelaki itu tidak bergitu menepati selera wanita itu walhal wanita itu sangat sayang akan lelaki itu atau sebaliknya .jadi itu hanyalah nafsu mereka semata-mata.  mungkin .


jadi lebaih baik diam dari mengomel . walaupun kadang kadang aku suka bebel komen komen budak lelaki . haha. xD ~~




Berangan-angan aku

3 temujanji ?

ya, semlam baru aku berkesempatan untuk tengok cerita ini . ya ya ya , aku tau cerita ni dah lapok dan mesti ramai berjuta juta yang dah tengok .

aku jarang nengok cerita cinta cinta melayu sorang sorang , selalu nya ada yang tukang download aku hanya tumpang sekaki je.. heee . tapi kali ini lain , aku download cerita ni sendri dan negok sorang sorang sambil makan maggie Laksa malan tadi .

cerita ni ? hm, boleh laa , sebenarnya aku minat kt kamal dan sedikit pada amanda . jadi aku pun layan laa cerita nie.. heee .

sedang sedang aku nengok cerita nie , aku teringat akan sesuatu ...


aku teringat kan macam mana pertama kali nya aku berjumpa dengan seseorang ni secara rasmi nya . 
29 Julai 2011 . Jumaat . maka berubah lah kehidupan aku sedikit demi sedikit sehingga la ni !  arghh , aku ta kan cerita panjang pasal ni ..



dan dalam cerita ni , ada sekali tu , encik 20 sen tu bawak cik 3 temujanji(riana) pergi ke celebration birthday tok wan , dan riana ni di layan dengan baik dan sangat di senangi oleh keluarga sen tu ..

aku juga berharap begitu . heeee ~~ . bila aku di bawa bertemu dengan orang penting dalam hidup Mr Right aku mereka akn senang , selesa , suka dengan aku . dan aku dapat sesuai kan diri dengan keadaan semasa . aku harap hari itu akan muncul dan semua nya berjalan lancar !



btw, hari ni aku dapat berita gembira dari seorang sahabat aku . taniah , dan selamat berbahagia (:


tamat

Sailor Moon

sailor moon ? yah masih ingat pada karton ini ? pada suatu ketika dulu aku sangat meminati karton ini dan sangat teruja untuk menonton cerita karton ini ..



sailor moon ! , di sebab kan aku yang selalu berkhayal waktu kecil, lalu aku pernah duhulu ingat kan bila dah besar nanti aku pun akan jadi seperti sailor moon ini . berambut panjang bewarna kuning keemasan just like this sailor moon .


ha, semua itu karut sekarang .


Pasal Baju



baju ni ?  ada apa dengan baju ini ?
hmm , sebenarnya ta da apa apa . cuma aku suka nengok baju ini ..

pun bukan
sebenarnya aku suka nengok orang pakai baju ni ..
lebih lebih lagi kalau lelaki + hemsem .
haha , gatal nya .. !

NO aku memang suka nengok lelaki pakai baju nie .. haha

hahhha  :-o


sebenarnya ada cerita di sebalik kenapa aku suka baju nie ..



Plan cuti sem

cuti semester apa rancangan ??

hmm, apa nak buat nie selain tido , bangun , kemas rumah , uruskan baju , masak , makan, jdi driver, face-booking  ??
 apa lagi apa lagi apa lagi lagi lagi ...
macamni hari hari boleh membawa padah ! naik sem nanti ta muat nak pakai uniform ! NO , it must be stop !

jadi ada cadangan ??



pleaaaaseee !!  :*

aku ada plan nak ke sungai petani untuk tolong mak cik aku kt sana. dia ada kedai , jadi nya selain dapat upah, mungkin dapat berdikari dan dapat mengeratkan silatuharim . heeee !

tpi cabaran bila aku bersetuju je untuk kesana aku kene set in mind yang kt sana no internet connection , no transport, betul betul betul bersedia kah si ajie ??

hmm internet tuu semua ta kisah sangat. sebab nya nanti akan sibuk tolong tolong mesti tada kesah dah pasal teknologi ni, haha , *konon . transport ? ta kisah sebab kedai ke rumah dekat ja, dalam beberapa langkah dah sampai . dan dekat dengan segala pasaraya .  so no big deal lah!

 AJIE MESTI BOLEH!

masalah nya ??

 hmm, adakah ibubapa dan adik adik aku akan benarkan ? heeee .. tuu laa nak tnye mcam segan sikit .. sebab nya takot mulut cakap bagi tapi hati mengharap tidak jangan pergi .. haha.. hmm serba salah lah pulak .

sebab nya kalau nak suruh aku kerja kt Mersing ni memang tidak lah jawab nya, ayah mana bagi .. jadi kita guna kan alasan untuk tolong makcik di sungai petani .. haha.

mungkin ayah dan ibu dan adik adik akan bagi kot, yang penting aku cuba dulu ...


tau kedai ni ? hmmm .


insyallah (:

what is AWESOME

Always! people talk about this! awesome. awesome and awesome.! what that? clssmate aku yang sorang ni pon asyik2 komen kat fb wall orang : a w e s o m e !

Omg! kalau macam tuh aku pon nak jadik awesome loike they ulls jugak laa.! (suara gedik tak hingat!) haha..

then . disebabkan nak sangat tahu lebih lanjut pasal awesome! aku pon pi la google translate .

jum tengok apa aku dapat!


cubaan pertama

Cuti Semester, apa lagi buat kt rumah kalau bukan main masak masak . haha ..cubaan pertama mari kita buat makanan yang senang dulu . ceh senang ke ??? susah sikit laa
menu : karipap kentang (:

nak tahu camane aku buat? okay jum baca selanjutnya :

FESTIVA MERSING


yeh , I'm coming home . tell the world I'm coming home .
MERSING ...
cuti semester datang lagi ! , dah mcam lagu tora (tora datang lagi !) hha , tipuu :P
cuti semester kali ini lama, paling lama sekali . hampir 2 bulan . jadi ari tu balik Mersing sekali kt Mersing ada Festiva. lepas kene paksa dengan adik2 maka pergi lah si ajie ke festiva Mersing tuu .


Anak-anak Kemboja

Dapat berjumpa dengan penduduk dan bergaul mesra dengan anak-anak di perkampungan Kemboja merupakan pengalaman yang seronok . Mereka sangat peramah, rajin, baik dan penuh dengan didikan agama .
tiba-tiba rindu pula pada anak-anak kecil ni..

pratikal macam ni

seminggu pratikal berlalu, sedang kan group lain dah mula cuti sem ! arghh , ajie! x vaik mengeluh lah , ikhlas sikit ..macam mana mau ikhlas kalau hari hari menjawab , hha . sebenarnya bukan niat sangt pun nak asyik menjawab bila CI cakap-cakap tuu , cuma nya terasa apa yang dia cakap tu mcam soalan , so jawab laa. rupanya bukaann. so dah kena marrah, suka menjawab . haiihh .. nak macam mana kan ,dah nasib .. cuma harap-harap pratikal lagi seminggu depan ni bukan CI tu lagi, bukan ta suka. cuma ta nak tambah dosa dan jadi pelajar yang kurang di senangi oleh CI .. heeeeee ... dan dan dan , CI please give me some cross! if you do so, i promise will not be a menjawab student lagi . boleh ta mcam tuu ? haha . sorry cik sya baik sebenarnya, cuma cik cakap yang cik dah judge orang dari first view lagi, so sya terpaksa jadi mcam first view cik terhadap sya ..

''''
btw, pengalaman pratikal di Labor room memang syok abis lah ! lagi-lagi time audit, dah macam pelarian. lari sana lagi sini . last dok kat library diam diam . =='
di labor room la pertama kali nya si ajie saksi proses kelahiran dari awal hingga akhir. wahh !! macam tidak percaya ja dah nengok .

first case yang si ajie nengok Para1(means first time) so si ajie assume mcam susahh laa dia punya proses kelahiran. tapi ternyata senang je. hha . this mean, ta semesti nya yang P1 tuu semua susah untukk melahirkan ..semuanya bergantung pada situasi ibu hamil tuu. haha
cehh, pandai ja cakap ..!!
dah diamm !

jap ada lagi satu ,

pengalaman berharga apabila dapat mandi kan baby . yes , fuyoooo ! weyh, betul laa,. kalau balik cita kat family mesti kene bahan punya, tapi ini semua betul . first time buat memang rasa takot, kekok,tapi dah hari hari seterusnya dah ok la .. seronok nya dapat mandi kan baby . fine, si ajie mengaku memang ta pernah mandi kan baby sebab ta suka sangat pada budak-budak bagai ni . tpi itu semua tuntukan kerja. harus lah di laksanakan . tapi pengalaman tu menyeronokn. cuma sedikit malu bila 'pakcik' ni nengok mcam mana 'makcik' ni mandi kan baby , arghhh , maluu tau tak, jangan nengok boleh takk!! mesti dalam hati mesti 'makcik' tu dah kene reject dengan 'pakcik' tu .. arg hhhhh!

boring boring,
samvil melayan HOT FM ,


pandang langit,
dan ternampak indah nya ciptaan Tuhan
harap kita dapat verkongi bulan ini ..

moon,
from alpha a200 ;)

xoxo ,
setiap yang verlaku tu ada hikmah nya
sorry if im too "kepoh" in ur life . full-stop .

angan-angan tercapai

selasa 27 Mac 2012

semalam , apa yang berlaku ??

angananagan nak jadi helper tercapai jua. Sebenarnya nk dapat terserempak dengan prince je . hha . gila ta baik macam tuu . ta! ni kira macam sambil menyelam minum air, nanti dapat ushausha prince ..
dengan teruja nya aku pun pergi jadi helper ..

dapat tugasan ..

: aina, sini section 7 ni . kamu kan banayk cakap . kamu kene belakon kt sini ..
: belakooonn ?
: kamu nie.. pergi baca soalan dan duduk kt dalam tu diamdiam ..


soalan lebih kurng mcam nie dia
(Mrs J was admit to the psychiatric wad, you need to do MSE to her.)
1. family history
2. orientations
3. memory
4. perception
* maksud nya orang sakit mentel baru masuk wad, so kene ambik latar belakang pasal pesakit tuuu ..

korang agak2 laa, orang sihat yang kene belakon macam orang sakit mental .

apa rupanyaaa ??? hahaha


bermula :

:ta sabarnya ..siapa lah student nurse pertama yang bertuahh nie ..
sumpaahh aku memang teruja gilaa gilaa .


!ambik kaauuu !!!!
dush dushhhhh dushhhh dushhhhh dusshhhh. orang pertama yang masuk ialahh prince ! OMG !
aku dah laa berlakon jadi orang gila. on the time, aku rasa nak lari lajuuuu lajuuuuu . cakap, saya ta gilaaa, tolong lahh percayaa ....
berbeliak mata kau jumpa prince .yang best nya, dia pun terbeliakk. terkaku .sampai ta tahu buat apa2.. kelakar sangat3 ... heee . sorry prince, tapi jagan risau , saya dah tolong prince !


dan
student nurse seterus terus nya ...
lelaki-perempuan-lelaki-perempuan-perempuan ....
macam-macam soalann yang keluar .pelik-pelik soalan nyaa .. hahaha ..


ternyata seronok jugak jadi orang sakit mental ni , tapi penat laa. sebab yang datang semua tanya soalan lebih kurang je .. hahahaha ..

abis laa, kalau senior baca ini semua.. mengamukk mereka .. haha .. btw kalian semua jangan risau .. saya adik junior yang baik, (yuck !!)saya dahh tolong mana yang dpat .. lagi punn nampk ta pemeriksa tuu ketawaa jaa .. hahah ...so all is well !

xoxo, ESOK giliran aku pulaa. TIDAAKKKKK !!

aku bukan stalker hebat

bacabaca. ceritanya bermula macam ini .
yes I am , aku bukan stalker hebat, malahan tak reti pun nak skodeng orang punya blog ke fb ke , apa dan yang lainlain ..
seriusly .. sebab tak pakar dalam bidang ni. tapi nye sebab ke ingin ana yang melampau, maka dengan tidak sengaja aku telah pun menye ngo deng wall sorang ni.. wall fb dia.. haha ..

apa yang aku nak tahu sangat sebenarnya,??

tak, aku cuma nak tau sesuatu yang kecik je, sesuatu yang tidak penting mana pun sebenarnya..aku cuma nak tau result SPM dia je sebenarnya, haha.. kira adik adik laa nie..

okeyh cerita dia macam ni, dulu time spm aku sorang budak yang sangat sangat sangat ???

ta tahu nak described diri sendiri macam mana.

jadi ada suatu hari nie, sedang aku bertugas di perpustakaan ,*ok, aku pustakawaan yang berkainhijaudanberbajuputih. alalamacamputripas, eyhh ,ada ke ?? taa kira lah ada tak ! masa aku bertugas aku ada dapat note dari seseorang nie.


note bertulis
: i cabar you dalam SPM, event kita SPM lain tahun, tapi i still nak cabar you ! macam bagus je kan you nie!

(ok, ni sikit ayat dalam note tuu , note tuu panjang lagi)haha

aku SPM 2009, dia SPM 2011. jauhh beza tuu .
ok, macam mana sekali pun sekarang ni aku dah tau yang kau tak dapat kalah kan aku , hha ..

(inibukannakmembanggadirisangat, cumaterlebihgembiraja) haha

ok, sebab kan note ini lah aku telah jadi stalker , dan aku berhasil haha!

xoxo, ok dah abis cerita. dah ta tahuu nak vevel apa !

Selamat Tinggal P

ok. dengan rasmi nya hari ini si ajie dapat lesen full ./.
yahhhh , gembiranya .. cehh, padahal bendda kecik je punn. biar lah..

sekurang kurang nya tidak lah takut bila memandu tiada pelekat P. * memandu ke ? sejak ada buah hati bukan dah tak memanduu ke ? ada lah kadang-kadang, sebokk je !

dan rasa nya pelekat P dekat kereta pun dahh bolehh cabut.. hahahaha..

dan boleh lah membangga bangga sikit pada kawan-kawan yang masih lagi dalam kurungan P tu .. heee ..

tapi malangnya..

walaupun dah full . memandu lancar untuk kereta auto je.tuu yang sedikit maluu. padahal ambik lesen dulu manual , cuma sekarang dah gagap bawak manual, bukan tidak boleh terus ok ! bolehh cuma gagap ja.

never mind, practice make preface




cari apaperbezaan gambar nie ?
cehh , padahal dah tauu kan ,apalah si ajie ni. tak senonoh!


sekarang renew lesen ikut tarikh lahir, senang nka ingat. satu sistem yang bagus !
jadinya lesen ini hidup selama setahun sebelas bulan dengan harga RM45.
setahun RM30. dan RM15 tu untuk sampai kan ke tarikh lahir pada tahun seterusnya ..
pahamm ?


23/3/2012-23/3/2013=rm30
23/3/2013-27/2/2014=RM15
TOTOL :23/3/12-27/2/14=RM45

*mungkin macam ni lebih padam (:


tapi ,

dah tak da P ni macam tak best juga.. nanti ta boleh nak pandu terkedek kedek dengan alasan, HEI, i MASIH P LA, TAK NAMPAK KE ?? hahaha xD


xoxo, nak renew lesen bukan lah susah mana. asalkan ada usaha .

cakap macam ajie suruh

final belum abis , tapi si ajie sudah berada di Mersing ??
ya , balik laa apa lagi . last paper 24/3 ni, jadi banyakk masa dan teringin nak makan laksa Johor tuu yang balikk . hee .. ok dah nak gedik kan ituu saja kali ini ..

btw, need ur wish .
cakap macam ni pada ajie .

ajie good luck final dan osce yea ..
hahah ..

entry tanpa tujuan


salam jumaat .
eyhh ? dah jumaat, 16 Mac ?? kejap nya masa berlalu. ini bermakna si ajie dah abis tiga paper untuk final dia, dan hanya tinggal 2 paper je lagi ... seronokk nya ! ok , fine. ta boleh seronok sebab sem ini ada ocsce . sekian.
tiba tiba menyesal timbul menbuak-buak sebab masa pratikal ta p keja cross banyak-banyak ! .. macam mana ni , "kalau lah boleh undur masa " apa ?? kau mengharap kan masa ituu di undur ?? memang tidak akan boleh laa kan .. kenapa selalu mengharap sesuatu yang tidak mungkin akan berlaku sedang kan ada jalan penyelesaian lain yang terbuka luas di depan mata ? iaitu buat la betul-betul time osce tu! mula la practice dari sekarang , senang kan ?... haha . cakap bebel memang senang .
ok sebenar nya saja je nak update blog tadi mcam tidak tahu nak update apa, sebab tengah lapar jadi nya mcam tidak boleh berfirikan dengan matang nya .

stop it ajie ! membebel apa tah .ok nak p ambik baju kt dobi bawah . baibai .

Seorang Ayah Yang Bisu







there are no perfect father , but a father will always love perfectly .
ok, seriously video ini mula nya membuat kan si ajie nak nangis guling-guling sebab taoching ,
tapi last2 pasal insurance . hahah .!!

keropok Mersing ?

apa ?
betul laah , Mersing ada keropok . ta caya mai la datang . ini cerita betul.
ok, sebab kan si ajie nk dah dapat pesanan dari nahar
: ajie balik sini nanti bawak makanan tau .
*ok, adoii , ni yang sangat ta tauu nak bawak apa nie..


dan tiba-tiba susu hitam pun msg
: prince teringin nak rasa keropok Mersing . dy pesan dengan sos sekali .
peliknya mana prince tau mersing ada keropok ?? ni mesti makenon bagi tau . haha. mesti padahal dy yang nak .
: kalau nak suruh dy cakap sendiri .

dan tiba-tiba
sorang senior dan prince call betul-betul ..
ouhh , tidakk ! macam mana nie ..
* cehh padahal dalam hati sukasukasuka .. haha
: ok laa, sebab prince punya pasal ...


so si ajie pun decide nak bawak balik keropok leko untuk kawankawan dia..
dan kawan-kawan dia juga ...



thanks pada shila sebab tolong goreng kan ..

dan terima kasih kepada yang sudi menjamahh : wani, timah, shila, kila, nabila, nahar, ayu, sya, niza, mira, tila, fidah .. ada lagi yang tertinggal ?? padan mukaaa .HAHA. ta sebenarnya ta ingat ..

dan

sorry pada yang terlupa nak ajak tuu .. lagilagi yana, ina, mawar, fatin . sorry sebab lupaaa :)

lain kali ajie bawak lagi ye (:

xoxo , apa rasa keropok Mersing ?