terlajak perahu boleh di undur, terlajak cakap ?

050213
assalamuilaikum , 


Kali ni ana berblogging nak membebel sikit. hangpa nak tau pasal apa hangpa baca la # tu pun kalau berminatlah .

 Firstly , ana bersyukur sangat sebab ana di beri peluang oleh ibu bapa ana untuk bersekolah di sekolah cina. So that, ana boleh berbahasa Mandrin dan faham sikit-sikit Cantonese. Tapi malangnya, ana sudah tidak sefasih dulu, al maklumlah, orang disekeliling ana bukan lah orang-orang yang boleh berbahasa Mandrin, so ada selalu bebel cina kt Sepet ana. haha.. nanti mesti dia cakap 'ha, kutuk saya la tu !' no im not!

bebalik kepada niat asal menaip.

Ceritanya macam ini . hari ni birthday kawan ana. Jadi balik dari library petang tadi, ana dengan nadia pun pergi la cari kedai kek.  Pilih-punya pilih, nadia teringat kan si kawan ni suka kek chocolate  and ice cream so kami pun decide beli chocolate ice-cream kek untuk si kawan ni ..

Then amboi tu pun bawak kek tu ke kaunter, tiba-tiba amoi  cakap pada cashier yang juga rakan sekerja dia


* bahasa mandrin 
amoi :      saya bagi yang paling tak cantik sekali
cashier :   ye ke, siapa yang buat ?

amoi :      tak pastilah siapa yang buat .


* ok, time ni ana dengar perbualan depa dan ana sangat paham. tapi apa yang tak cantik ?? kek yang dia bagi tu ka yang paling tak cantik ?? ana mula rasa marah dan tidak puas hati .. ana pun pergi pilih semula kek, malang nya kek chocolate lain semua sudah di booking.. fine... ana suruh dia tukar strawberry yang kt bahagia atas tu, sebab nampak mcam tak masak lagi .. the dia guna gunting usik-usik cakap

amoi : ouhh ini ice punya
ana : you sudah guna gunting kotor ini lagi kasi cuit-cuit ini makanan. kasi tukar .

amoi tu pun p la habaq kt boss dia, boss dia pun tukar la sambil bebel-bebel .depa ingat ana ta paham gamaknya!

tiba-tibaaa..

*dalam bahasa mandrin 
cashier :    ouh, dia suruh tukar. saya nak caj satu biji strawberry tu 80 sen.
amoi :       betul ka nak caj ?
cashier :    betul la. nanti nak bayar bayar baru nak cakap dengan dia. kene extra caj ..haha
amoi :       bagus-bagus !
bos :        heeee , heeee, heeeee


ana mula panas dannnnn sangat GERAM !


'kalau kene caj satu strawberry 80 sen saya tamau bayar. you yang usik-usik guna gunting i pula yang kene bayar  '

semua kt situ terdiam . muka cashier tu cuak gila! seriously . nadia yang ta tau apa-apa tu pun terkejut..

'bos, itu tukar kene caj ka ?'

' eyh, tap payah bayar punya.. hehehe ..'

ok !


ingat ana tak paham la tu .. pengjaran buat hangpa. kalau ikutkan ana dah tak nak beli dah kt kedai tu, tapi kesuntukan masa, ana ikut kan je la...


ahad, 13012013



Assalamuilaukum..

Seawal pagi ana sudah bangun, konon nya plan nak keluar pagi-pagi pergi isi minyak motor dan ke Selayang Mall mencari sesuatu yang penting. namun niat terbatal dek kerana hujan. ana pun bangun juga lalu melakukan rutin biasa sebagai seorang gadis yang comel. haha ... sesudah ana kemas semua nya, hujan masih lagi tak berhenti . jam menunjukkan tepat 9 pagi . ana pun buka la TV untuk cari cerita best. godeh-godeh ana nengk cerita 'Nasi Lemak Kopi O' di TV 9. best, banyak informasi yang ana dapat. In the end of the segment of the program, host bertiga tu di tugaskan untuk memasak. This the best part. Chef Wan di jemput sekali dalam segment yang terakhir ni. berguling-guling tengok mereka masak. should be lelaki pandai masak kan ? sebab chef no 1 Malaysia pun lelaki .. hee, ya ka ?? never mind my Sepet pandai masak.  haha...


what should do in this weekend ??
Double A'

31.12.12

MONDAY 

Esok tahun baru ? serius ke ni .. hmm .. Apa ada dengan tahun baru . Seperti biasa . Ana tak perlu nak ada azam dan impian baru . Sebab memang selama ini ada ta pernah ada azam dan impian baru pun setiap kali tahun baru . Itu bukan satu kewajipan pun. itu hanya satu matlamat/ target . Jadi impian dan azam itu boleh datang bila-bila masa. Dan once ana ada azam insyallah ana akan pastikan yang azam itu suatu yang ana sendiri mampu lakukannya, bukan hanya azam kosong sahaja.

Sambil melayan lagu MEOR- yang terlintas di fikiran yang baru di beli di KL center semalam,  Ana melihat sekeliling bilik ana yang kelihatan tidak teratur ... ' kenapelah bilik aku bersepah semacam ni, siapalah nak kemaskan kalau bukan diri sendiri' sebab itu lah ana lebih selesa duduk bilik sorang. Ana buat sepah ana kemas. Tadalah ana serabutkan orang lain. Mungkin sudah menjadi kebiasaan, duduk bilik sorang. hmm. Lupa kan pasal bilik .

Ana menjengahkan kepala keluar tingkap bilik.. dari tingkat setinggi ini ,ana boleh lihat banyak benda..Di jalan kenderaan tidak pernah putus, tak kira waktu. Jalan raya tidak pernah sunyi. Air sungai tak berhenti mengalir .. Lampu tak pernah padam.

Diam-diam ini minggu ke 6 ana berpratikal di sini . Di hospital selayang. Banyak yang ana sudah pelajari . Dari tak tahu menjadi mahir . Ana berdoa agar ana terus menjadi pelajar yang cemerlang. Ana bakal bergelar graduasi  tidak lama lagi, ana hanya harap dapat buat parents ana tersenyum kegembiraan, seperti mana mereka tersenyum suatu ketika dulu ..

Tiba-tiba,
berdentum dentum bunyi bunga api di lepaskan.. mungkin bunga api tahun baru ...ana mahu berangan sambil melihat bunga api ...

Selamat tahun baru dunia...

based on true story ..

assalamualaikum ..
 ahad 2 December .

hari ini ana shif malam. selepas ana bangun kul 6:30 untuk pastikan kawan ana yang shif pagi sudah bergerak ke kerja, ana pun tido semulaa.. ahad katakan.. heee. kemudiannya ana terjaga dek suara-suara orang ramai.. rupanya semua dah bangun, ana sahaja yang masih tido ..maklumlah ana tido di rung tamu malam tadi, jadi ramai-ramai bangun mesti lepak di ruang tamu menonton TV sambil makan cekodok, dan ruang tamu harus di bersihkan. ana pun mengangkut segala bantal-bantal ana dan blanket ana ke dalam bilik. ana sambung tidoo ...kemudian ana dikejutkan dengan sistem pesanan ringkas SMS . dari si sepet.. katanya dia mahu pulang ke Kedah , tapi ta tahu tiket jam berapa. ana pun bangun on laptop dan search kan jadual bus nya. kemudian ana cube untuk tidur semula, tetapi gagal...

kenapa ana rasa hari ini ada sesuatu yang penting. ana nak sangat hantar si sepet ke duta. tapi malang nya sepet ke duta bersama akhmal menunggang motor. ana kecewa.. ana nak sangat jumpa sepet sebelum dia balik kedah ..

zohor ..
ana online baca paper. ana masih tertanya-tanya what is the day today.  yah i know is Sunday .  never mind, i will know it later.

ha, tu dia. ana dah jumpa. hari ni hari apa !!


dulu,
ana masih ingat. pada tanggal 2 December 2011 , ana yang masih belajar di puncak alam larikan diri balik ke seremban sebab ana ta tahu, ana segan, ana malu untuk meraikan tarikh itu.. jadi ana rasa kalau ana berada jauh dengannya, ana sudah terlepas untuk meraikannya.. heee ...ana hanya wish melalui sistem pesanan ringkas SMS sahaja. itu pun selepas mati akal macam mana nak wish ...

kini,
2 December 2012 , ana di sini . di rumah sewa ana di selayang . ana tidak lagi melarikan diri. namum, si sepet ini pula yang melarikan diri. balik ke kedah tanpa sempat ana berjumpa. ta mengapa, kali ini  ana harus berani. sebab ini sudah kali kedua . yang dulu ana sudah sia-sia kan ..tapi macam mana ? si sepet nya ngak ada kok ..
ana kuat kan semangat , mencapai talipon bimbit lalu mendail number si sepet * ceh padahal ta ingt pun nombor phone dia. memang dah tersimpan dalam contact.
' aziz , happy birthday '  tu ja yang ana mampu katakan ... ana nak nangis... ana malu sangat-sangat ... walaupun ta nampak muka dia. tapi ana tetap malu ..heeee

btw,


kita ta sebaya .

xoxo, double A

murah rezeki

assalamuilaikum .

sabtu .

hari ini ana cuti. ini adalah cuti pertama ana. esok ana akan kembali bekerja seperti biasa. tapi ana shif malam.  di sebabkan ana cuti ana hantar la kawan-kawan ana yang shif pagi ni .

 6:15 ana sudah hantar kawan-kawan ana. ana kene tunggu buah hati ana yang blik kul 7 lebih. apa ana nak buat ni . ana pun cari parking dan lelap kan mata. tidur-tidur ayam la ana di dalam kereta...

8 sudah ada di rumah..ana balik kemas-kemas rumah uruskan kain baju. nak buat breakfast rumah tada orang nk makan. ana teguk susu HL ana. then ana cari channel di TV. dengan harapan ada cartoon-cartoon yang best pagi-pagi ni ...

akhirnya ana tertidooo ....

11 ana terhidu sesuatu yang sedap.. lapar ..

ana bangun, mandi, dan ana nampak lunch sudah siap. ana pun apa lagi . makan ja la.. heeee
ana antar kawan ana yang shif petang dan ambik kawan ana yang shif pagi ..

3 ana dan kawan-kawan ana ke NSK untuk cari barang dapur yang kehabisan.. ana cuma listkan dan bahagi-bahagi kan tugas cari barang.

5 selesai. ana sampai ja di apartment. buah hati ana call, ' masak kicap dah siap, tunggu bawah. '
bila pula ana oder masak kicap ni ?  .. tape ambik ja la. boleh buat tambah lauk. lagi pun dapat ana rasa masakkan buah hati ana yang sepet ni. heee

hmmm sedaaaap. terima kasih ..

betul orang cakap, bangun awal murah rezeki ... ada dapat ayam masak kicap . heeee
tapi awal ka ana bangun ?? mungkin awal bagi ana kot.

xoxo, ana suka kicap . heeee

semester 6

assalamuilaikum ,
 ok, ana sudah bermula semester 6 ana.. hmm . macam- macam perasaan yang ada . ana harus kuat . ada ada 3 shif untuk kali ini . ana akan jadi junior staff nurse tak lama lagi . yeahh !

ana cerita kemudian lagi . ana nak siap-siap untuk p kerja .


xoxo. double A

satu sudah .

according to this post
# link 
ada benda yang ana ta dapat lakukan lagi . one of that is solat berjemaah di surau .