OMG !

MONDAY 17 JAN 2011

kali kedua aku menghadiri temuduga . kali ini untuk apa pulaaa yee agak nya . haha . yeahh , kali ini untuk pinjaman YPJ . temuduga di UITM SHAH ALAM . Dengan segala hormatnya aku dipersilakan pergi sendiri , kerana pengangkutan tidak di sedia kan . walauweyy , sedihh bapokk ikan .dah la terbangun lambat . haha .


sampai - ngokk perghhh , dahhh ramai rupanya . wahhh, ramai lelaki hensem hensem . haha . GATALNYAHH .. haha . nasib baik aku dah send data by email . so dapt laa nomber awal sikit . NO 23 .

sesi interview : 3 table bukak . aku dapat yang tengah punyaa . haha . nasib ta baik yg tengah nie suka tanye pasal politik . aku jadah haram ta tau pasal politikk bagai nie ..

antara soalan yang aku ingt .

1) KENAPA AMBIK COURSE NURSING NI .
2) KENAPA TA MOHON PTPTN
3) PASAL KELUARGA DAN PENDAPATAN
*nie dah mula merepek .
4) BAGUS KE SEKOLAH KAT MERSING TU ?
5) BERAPA ORANG BUDAK PULAU YAG ADA KAT SEKOLAH AWAK ?
6) SIAPA MENTERI YANG ADA KAT MERSING TU
* soalan top
7) MACAM MANA MUNCUL NYA NAMA MERSING ?
8) SIAPA YANG UBAH JALAN DARI 2 HALA KE 1 HAAL ?
9) SIAPA YANG BAGI CADANGAN LETAK REPLIKA IKAN KAT TENAGH2 BULATAN ?
10) BERAPA BANAYK PULAU YANG ADA KAT MERSING ? PULAU babi ? , tioman tuu negeri mana punya .



* aku berpikir sejenak . apolaaa yang ekau merepakk bagai nieee . adoi laaaa .aku rasa ta dapt kot . sebab aku ingt sangt ayat last dy .
: ok lah aina , lain kali kalu nk kne intervw awak kne tau siapa yng intervw awak tuu . hhahaha..
jomsambung ..

day 3 : aku jadi macam secretary jee , kemas kini fail 2010 ke 2011 . arahan sister so , jangan ada bantahan or marahan . haha . dah siap tuu , kerja nya jawab phone call . take oder dari doktor . haha . nasib baik doktor oder tuu senang jee ta la pelik pelik sangat . haha

day 4 : macam ambulan . kerja antar dan ambik patient balik dari ot , klinik plastik, klinik mata . fuhh , penat . jauh jugakk laa perjalanan nye .

day 5 : penuh dengan patient addmit dan discharge jee . kene orient laa, observation tuu dah memang hari hari . jangan cerita laa . macam2 patient yang masuk , siap ada sorang nie di iring polis lagi ...

day 6 : last day kerja shif pagi kat wad tu . sedang dengar staf nurse pass report

doctor : stdunt nursr mari sorang tolong saya.. aku pun semanagt laa g tolong doktor tuu . sedang aku tolong tibe2 aku nampak patient katil sebelah tuu macam dah ta respon apa2 . relative dy panggil doktor . depan mata kot, nampak hembusan terakhir .Inalillah . allah lebih sayang kn dy . sedihh T_____________T
dan last day tuu laa macam macam aku belajar dan banyak pengalaman aku dapat . BEST (:



IBU : pergi langkawi kan ?? ting ting , apo lagi .. jangan lupaa ole-ole saya . heee

akhirnya , hs sg buloh

3 JAN 2011

Buat kali pertama nya aku jejak kaki di hospital sg buloh sebagai stdnt nurse uitm .. prghhhh , ta tau laa apa perasaan time tuuu . dah la kne bangun awal . seawal 6:oo am dah naik bus. target naik bus adalah TIDUR . HAHA . apa lagi , perjalanan lebih kurng dalam 45 mint. so mcm sempat mimpi laa kan . haha.

day 1 : orentasi . apa jee , aku ingt laa dy bawak jalan satu hospital . rupanya jalan kat wad yang aku kne bertugas jee. haha . aku jaga WAD 4B SURGICAL . nasib baik wad tu second class , so patient pun sikit jee.

day 2: bermula laa duty aku . haha . dah la aku ketua , datang jee infm staf nurse > dengar report > bed making > wish patient > observation > jumpa doktor > rehat > ambik patient > observation > balik . tuu jee. tapi sangt pack . ta sempat nk rehat sangat pun. apatah lagi nak
duduk .tapi kan , aku sempat usa doktor2 bdk induk yng hemsem hemsem . haha. sebab ada org suh aku usa kan . hahah . yg mcm tuu sempat pulaa kan . haha . lekk laa, hygine mata siki . ahha


apa yang aku belajar dengan doktor hari ini, sangt bergunaa .
memori terindah. haha

INFECTION CONTROL
1. Hand hygine
2. PPE
3. Sharp and waste
4. Linen
5. Disinfektant and strilezation
6. Housekeeping and management .
: belajar warna2 mop , alaa mop lantai tuu . ada warna - biru , hijau , kuning , merah , putih . pelik kan. mop pun ada warna sendiri . heee. tu antara yang pelik aku dpt hari ini . .


morning duty : 7 am to 2 pm
afternoon duty : 2 pm to 9 pm

LAGI 22HARI LAGI DI HOSPITAL SG BULOH . GOOD LUCK AJIE (: