misi satu done !

yah, salah satu misi cuti semester dah terlaksana . yaa, sat sat akhir bru terlaksana . lepas ni boleh senyum dengan besar nya. haha . *riak itu ta bagus . hee. ok, senyum kecik sikit. 

(:

Tidorku Terganggu /./

Hai ,
 sekian lama si ajie ta tido malam . ta boleh jadi nie. nanti kene penyakit lain pula. jadi , kita kene cari jalan macam mana nak tido . sekarang baru pukul 9 malam , memang la ta ngantok . tapi mcam mana sekali pun malam nie kene tido . jadi cara nya ??


apa kata kita g jogging , ta pun g main bola . nanti mesti penat mesti boleh tido ..


lalu si ajie pun pergi lah beraktiviti untuk memenatkan badan .

jam 11:30 malam, balik mandi . nengok tv . Men In Black  tv3 , alamak dah terlepas. setengah jam je lagi . tape, sempat lagi ni. Diva movie pula mula awal hari nie. kul 2:30 dah abis. jadinya lepas cerita tu tamat dah mula penat dan sedikit mengantok. kemas-kemas rumah sikit siap-siap. Ok, Insyallah malam ni mesti boleh tido dengan lena (:      lagi lagi lepas dapat bersms dengan princes . heee . *gatai !


mulaa tidoo , si ajie ta ingat jam berapa . rasanya around 3:15 kot .


tiba-tiba .


cerita kawanku (:

: Assalamualaikum...

: Waalaikummusalam .. ha dah balik pun , untung lah orang ada pakwe ...

: hee, eh biasa ja lah . ala korang pun ada abang sayang kan . haha . nahh , ni makanan korang pesan tdi .

: berapa ni , nanti kami bayar .

: hmm, ta tauu berapa. ta pe ambik ja laa. heee . konon konon aku belanja .

: serius, ha, terima kasih le bebanyak !

______________________________________________________________________

: ha, nadia. dah balik pun kau . ingat kan overnite tak balik rumah malam nie.

: eyh, balik la. kan kalau aku ta balik aku bagi tau. arghh , penat nya !

: penat ? abis duit memang lah penat . kali ni berapa banyak duit kau habis kt pakwe kau ?

: eyhh , hee. apa pulaa. mana ada aku abis duit dekat dia. aku belanja dri sendiri lah .. 

: kau tipu aku , selama ni aku perhatikan je kau . memang setiap kali kau keluar dengan dia kau yang akan berabis duit . dia tu dah macam mempergunakan kau je .

: ha, mana tau ni . haha. tak laa, bukan macam tu. kali ni dia susah mungkin aku tolong. esok lusa mungkin aku pulaa.aku cuma tolong menolong ja .mana ada dia mempergunakan aku, tak mungkin lah .

: aku perasan, segala kemewahan kau beri kat dia. apa je yang budak tu ta dapat. buat cerita sedih sikit mesti kau tolong.dalam apa2 hal pun semua kau dulu kan budak tu juga. kau ni dah mcam bank dia ja aku nengok . aku tau kau bab duit memang ta kedekut, memang kau mewah. tapi ini macam dah berlebihan sangat .

: la, betul laa. aku mana ada bagi dia duit pun . aku cuma tolong je. lagi pun bukan dia sorang aku tolong. orang lain pun aku ada tolong juga kan . so jangan risau, aku adil dan skasama. ada rezeki lebih jadi kongi la bersama. haha.

: aku ta cakap kau bagi dia duti , tapi kau mewah kan dia. aku takot nanti last kau yang tertonggeng abis duit, dia nya tah kemana. aku tau kau dengan duit ta da masalah sangat. cuma jangan boros pada yang tak sepatut nya ja. aku ingatkan ja.

: ok cikpuan. terima kasih ye ingat kan aku . 

: sama, ingat lepes ni berjaga jaga sikit belanja duit tu .


: yap! i will . Insyallah .

lalu datang lah si nadia kepada si ajie untuk meminta nasihat bagaimana nak mengawal diri dari bebelanja lebih untuk pakwe dia. 


gila ! asal datang tanye kat aku lah wey. aku pun ta tau nak ajar kau apa !


jadi dengan tanpa selindung selendang nya, si ajie pun cakap : nadia, aku bukan ta nak tolong cuma aku ta tau je nak nasihat macam mana.


haha .


senang ja sebenarnya , kalau kau tanaK tinggal kan dia. kau jangan bawak duit time keluar dengan dia. cakap la kad bank hilang. ta pun jangan keluar dengan dia. cakap tada duit ka. ta pun selalu lah tertinggal duit dan minta kat dia. ta pun kau buat list perbelanjaan.TAPI, tu dah macam kejap sangat, kau kira macam balas dendam guna duit dia balik. kawal diri dengan kau berkira la sikir dengan dia. cakap gilir gilir laaa.  ta pun kau pikir sendiri. sebab aku ta dapat nak pikir.aku ngantok nak tido. esok nak bangun awal nak pergi AMSO!



haha,

eyh , lelaki tu tada perasaan malu ke dok kikis duit nadia tu ? hmm. ka itu anak ikan babydoll dia. haha ! serabai .

nadia bukan nama sebenar . supaya ta mengaib kan orang . ha boleh ta mcam tu . heee.

xoxo , kalau lekaki berbelanja lebih untuk perempuan best lah ! heeee

Anak Mersing , mari turut serta !

This Saturday 19 May Anak Mersing have create an event that i like it very much , it was interesting .  AMSO vol. 1 . and i hve been invited ! seronok nya . * ceh padahal semua anak Mersing di jemput .



what is AMSO ?


 Anak Mersing Street Outing . yeahh . it was a Outing Photography.I think its gonna be very amazing ! i just can't wait to join. but , the event start early in the morning, boleh ke si ajie ni bangun awal ? gaga , mesti lah boleh sebab si ajie kan ta tido dah sekarang nie. heee InsyAllah .

jadi , siapa anak Mersing , mari lah join event ni . ceh macam pgram sendiri pula nak ajak orang lain join . ta saya berniat baik nak tolong penganjur . heee . 

sedikit detail tentang pgram ini .


Tempat : Sekitar bandar Mersing
Tempat berkumpul : Dataran Pulau
Masa Berkumpul : 6.30 pagi untuk ambil gambar matahari terbit)
Bayaran : PERCUMA

Objektif:

1) Merakamkan panorama Mersing tidak kira permandangan, manusia, binatang, tumbuhan, aktiviti setempat, ekonomi malah apa saja yang menggambarkan identiti Mersing.

2) Dapat menyimpan kenangan gambar Mersing untuk dikongsi bersama generasi akan datang.

Syarat:

1) Mempunyai kamera tidak kira DSLR, compact atau mobile
2) Minat dalam fotografi



baca tu, syarat nya pun senang je, tiada bayaran di kene kan . So semua nya bebas . Apa tunggu lagi, Anak Mersing mari lah !

semalaman si ajie

hai,
hm dah lama ta rasa macam ni . seharian si ajie ta tido . lepas abis dating bersama internet , jam menunjukkan 2: 30 pagi . apa yang si ajie buat lama lama depan laptop ? banyak yang boleh di buat ! hahha .. jangan tanya lagi, tpi semua nya dibawah pengawasan orang dewasa . ya saya gadis yang berumur 20 tahun dan masih di bawah pengawasan orang dewasa . seronoknya ! macam anak manja *ceh , sumpah perasan .

Tutup laptop, dan terus menuju ke television pulaa ! time for Diva Movie . ni kerja si ajie tiap malam . Diva Movie selalu yang akan bermula around 2-3 pagi . So masih awal lagi untuk si ajie melayan movie itu . Si ajie ada satu tabiat, ta suka nengok awal cerita, nanti suka nak membebel sebab ta paham, dan awal cerita tu menbuatkan si ajie ta suka dengan ending yang kadang kadang mcam taik ! so kalau nengok separuh cerita jadi macam teruja sangat nak tau cerita pasal apa, apa jadi . semua tu penting bagi menghayati cerita, bagi si ajie la !

antara Diva Movie yang sudah di tonton .
1. The Donner
2. 3 Weeks 3 kid's
3. House Under Siege
4. Wisegal
5. And Baby Will Fall

movie berakhir jam 4:30 pagi . mata si ajie sudah mengantuk . tiba-tiba , macam lapar pula . mari kita cari sesuatu sebagai ngonyil ngonyil . ok, jumpa HL chocolate. oh, my Favorited . hmm, sedap nya .. lagi apa nak buat nie , ngantok tapi takot nak tido . sebab dah tinggal sorang,takot nak tido . ha, itu tabiat buruk lagi satu . nengok talipun . tiada apaapa , jadi siapa nak tido kan . macam mana nie . apa kata kita ta yah tido nak .

dari satu cerita ke satu cerita si ajie nengok . sampai laa , ting~ ting~ ting~ ting~ ting~ ting~, bunyi macam ?? .. bunyi alarm . omg , alarm dah berbunyi sekali pandang jam rupa nya dah 5 setengah . si ajie masih tak tido , membazir masa dengan hiburan dunia . Ya Allah , Sesungguhnya aku telah membazirkan waktu malam ku dengan perkara yang sia sia .

si ajie bangun perlahan, menuju ke tandas, mengambil wuduk . lalu menunaikan kewajipan, sehingga azan subuh . haa~~ , lega, sekurang kurang yang ada faedah di sebalik si ajie ta tido malam nie. lepas subuh, tiba tiba mata basah, air mengalir macam menangis . NO! ini pertanda bahaya , selalu nya mata si ajie akan mata berair seperti menangis bila dia berasa penat yang sangat penat . harus tido ini walaupun sekejap .

sedaya upaya cuba untuk tidur, namum tidak berjaya .badan mula rasa tidak selesa. akhirnya si ajie di serang sejenis penyakit yang rasa nya hampir majoriti manusia di muka bumi ini pernah dapat . Ya, si ajie deman dan kawan kwan nya ! sesungguh nya ini semua ujian dari Yang Maha Kuasa , si ajie terima .

jadi nya sekarang ni si ajie berkeadaan seperti orang berpatang , sentiasa bersweater dan berstoking ! . semoga cepat la si ajie sembuh dari demam ini .


semoga berjaya budak-budak intersesi !

14/5/2012
maka dengan ini bermula lah final exam pagi kawan-kawan si ajie yang ambil intersesi . selamat berjaya ya kawan-kawan . Sesungguhnya sangat besar pengorbahan kalian . kami sedang bercuti seronok, kalian pula berjihad demi masa depan, terpaksa korban kan masa, wang ringgit, dan lain lain semata mata ingin menyelesaikan hutang yang datang tanpa di undang . kalian di beri peluang melalui intersesi ni , jadi jangan sia kan dan jangan biarkan pisang berbuah dua kali .  biar lah semua nya berbaloi dan menggembirakan . ta kira di mana jua kalian berada di semenanjung atau pun di Sabah Sarawak , kami sentiasa mendoakan yang terbaik buat kalian . usaha lah selagi mampu, berdaya dan ada waktu . jangan lah sia kan peluang ini .


Sesudah berusaha, maka bertawakal lah dengan berdoa . semoga segala akan di permudah kan oleh-Nya.
sengguhnya keluarga kalian amat menanti kepulangn kalian dan pulang lah ke pangkuan keluarga dengan gembira (:

selamat pulang kembali ke semenanjung M'sia kepada kawan-kawan yang intersesi di Sarawak .

selamat menikmati cuti semester ! , bru nak rasa cuti kan nanti ? so ada lah dalam 3 minggu korng punya cuti sem, lama la tu . ala nanti kalau bagi lama lama pun msti korng tatau nak buat apa kan. haha.

good luck for ur exam !
do it well (:
big smile for aina ajie

Lelaki Matang


sedang aku ber facebook-ing , aku ter baca satu post dari encik nash . perempuan suka lelaki matang . dan post ini sangat menarik aku untuk follow. 


betul ke ?


adakah anda perempuan yang suka akan lelaki matang ?
atau 
adakah anda lelaki yang matang ?

sebenarnya apa itu lelaki matang ? macam mana agaknya lelaki matang dalam pikiran korang ? 
lelaki yang dah berusia . yang berambut putih. yang gagah perkasa(sasa badan ketul ketul) . yang bermisai.  yang sudah berkahwin . yang serba mewah . yang luas pengetahuan . yang bijak buat keputusan  dan lain-lain ..


lelaki matang pada pandangan aku ?? 

aku tatau ... sebab aku bukan lelaki . busuk ta jawapan aku .haha . busuk lagi mulut kau yang baru bangun tido tu , ta rosok gigi cuma guna mouth spray perisa ginger beli kt guardian ! 

ok lah, biar aku beri sedikit pandangan tentang lelaki matang ni ..
hmm, macam mana nak mula kan ... 

 untuk aku , lelaki matang itu tidak panas baran , berdikari  , bijak membuat keputusan, tidak berat mulut , pandai sesuai kan diri dgn situasi , komitmen pd tanggungjawab , cool, tidak menyerabutkan/merimaskan . dan lain lain tak pikir lagi .
sekian . haha ..


lelaki di kurniakan 9 akal , jadi mereka lebih pandai untuk menilai sama ada mereka matang ataupun tidak . mungkin 
berbanding wanita .
wanita dikurniakan 1 akal , 9 nafsu . jadi bila dia suka mengomel pasal lelaki dia , mungkin lelaki itu tidak bergitu menepati selera wanita itu walhal wanita itu sangat sayang akan lelaki itu atau sebaliknya .jadi itu hanyalah nafsu mereka semata-mata.  mungkin .


jadi lebaih baik diam dari mengomel . walaupun kadang kadang aku suka bebel komen komen budak lelaki . haha. xD ~~




Berangan-angan aku

3 temujanji ?

ya, semlam baru aku berkesempatan untuk tengok cerita ini . ya ya ya , aku tau cerita ni dah lapok dan mesti ramai berjuta juta yang dah tengok .

aku jarang nengok cerita cinta cinta melayu sorang sorang , selalu nya ada yang tukang download aku hanya tumpang sekaki je.. heee . tapi kali ini lain , aku download cerita ni sendri dan negok sorang sorang sambil makan maggie Laksa malan tadi .

cerita ni ? hm, boleh laa , sebenarnya aku minat kt kamal dan sedikit pada amanda . jadi aku pun layan laa cerita nie.. heee .

sedang sedang aku nengok cerita nie , aku teringat akan sesuatu ...


aku teringat kan macam mana pertama kali nya aku berjumpa dengan seseorang ni secara rasmi nya . 
29 Julai 2011 . Jumaat . maka berubah lah kehidupan aku sedikit demi sedikit sehingga la ni !  arghh , aku ta kan cerita panjang pasal ni ..



dan dalam cerita ni , ada sekali tu , encik 20 sen tu bawak cik 3 temujanji(riana) pergi ke celebration birthday tok wan , dan riana ni di layan dengan baik dan sangat di senangi oleh keluarga sen tu ..

aku juga berharap begitu . heeee ~~ . bila aku di bawa bertemu dengan orang penting dalam hidup Mr Right aku mereka akn senang , selesa , suka dengan aku . dan aku dapat sesuai kan diri dengan keadaan semasa . aku harap hari itu akan muncul dan semua nya berjalan lancar !



btw, hari ni aku dapat berita gembira dari seorang sahabat aku . taniah , dan selamat berbahagia (:


tamat

Sailor Moon

sailor moon ? yah masih ingat pada karton ini ? pada suatu ketika dulu aku sangat meminati karton ini dan sangat teruja untuk menonton cerita karton ini ..



sailor moon ! , di sebab kan aku yang selalu berkhayal waktu kecil, lalu aku pernah duhulu ingat kan bila dah besar nanti aku pun akan jadi seperti sailor moon ini . berambut panjang bewarna kuning keemasan just like this sailor moon .


ha, semua itu karut sekarang .


Pasal Baju



baju ni ?  ada apa dengan baju ini ?
hmm , sebenarnya ta da apa apa . cuma aku suka nengok baju ini ..

pun bukan
sebenarnya aku suka nengok orang pakai baju ni ..
lebih lebih lagi kalau lelaki + hemsem .
haha , gatal nya .. !

NO aku memang suka nengok lelaki pakai baju nie .. haha

hahhha  :-o


sebenarnya ada cerita di sebalik kenapa aku suka baju nie ..