terlajak perahu boleh di undur, terlajak cakap ?

050213
assalamuilaikum , 


Kali ni ana berblogging nak membebel sikit. hangpa nak tau pasal apa hangpa baca la # tu pun kalau berminatlah .

 Firstly , ana bersyukur sangat sebab ana di beri peluang oleh ibu bapa ana untuk bersekolah di sekolah cina. So that, ana boleh berbahasa Mandrin dan faham sikit-sikit Cantonese. Tapi malangnya, ana sudah tidak sefasih dulu, al maklumlah, orang disekeliling ana bukan lah orang-orang yang boleh berbahasa Mandrin, so ada selalu bebel cina kt Sepet ana. haha.. nanti mesti dia cakap 'ha, kutuk saya la tu !' no im not!

bebalik kepada niat asal menaip.

Ceritanya macam ini . hari ni birthday kawan ana. Jadi balik dari library petang tadi, ana dengan nadia pun pergi la cari kedai kek.  Pilih-punya pilih, nadia teringat kan si kawan ni suka kek chocolate  and ice cream so kami pun decide beli chocolate ice-cream kek untuk si kawan ni ..

Then amboi tu pun bawak kek tu ke kaunter, tiba-tiba amoi  cakap pada cashier yang juga rakan sekerja dia


* bahasa mandrin 
amoi :      saya bagi yang paling tak cantik sekali
cashier :   ye ke, siapa yang buat ?

amoi :      tak pastilah siapa yang buat .


* ok, time ni ana dengar perbualan depa dan ana sangat paham. tapi apa yang tak cantik ?? kek yang dia bagi tu ka yang paling tak cantik ?? ana mula rasa marah dan tidak puas hati .. ana pun pergi pilih semula kek, malang nya kek chocolate lain semua sudah di booking.. fine... ana suruh dia tukar strawberry yang kt bahagia atas tu, sebab nampak mcam tak masak lagi .. the dia guna gunting usik-usik cakap

amoi : ouhh ini ice punya
ana : you sudah guna gunting kotor ini lagi kasi cuit-cuit ini makanan. kasi tukar .

amoi tu pun p la habaq kt boss dia, boss dia pun tukar la sambil bebel-bebel .depa ingat ana ta paham gamaknya!

tiba-tibaaa..

*dalam bahasa mandrin 
cashier :    ouh, dia suruh tukar. saya nak caj satu biji strawberry tu 80 sen.
amoi :       betul ka nak caj ?
cashier :    betul la. nanti nak bayar bayar baru nak cakap dengan dia. kene extra caj ..haha
amoi :       bagus-bagus !
bos :        heeee , heeee, heeeee


ana mula panas dannnnn sangat GERAM !


'kalau kene caj satu strawberry 80 sen saya tamau bayar. you yang usik-usik guna gunting i pula yang kene bayar  '

semua kt situ terdiam . muka cashier tu cuak gila! seriously . nadia yang ta tau apa-apa tu pun terkejut..

'bos, itu tukar kene caj ka ?'

' eyh, tap payah bayar punya.. hehehe ..'

ok !


ingat ana tak paham la tu .. pengjaran buat hangpa. kalau ikutkan ana dah tak nak beli dah kt kedai tu, tapi kesuntukan masa, ana ikut kan je la...


No comments: